fredag 5 juni 2009

Rösträtt=skyldighet

Jag hoppas att alla människor i Sverige går och röstar i EU-valen på söndag. Att rösta är en demokratisk rättighet som alla svenska medborgare över 18 år har. ALLA! För bara några generationer sedan fick inte kvinnor rösta i Sverige - det är inte mer än 88 år sedan kvinnlig rösträtt infördes. I många länder finns det inget som heter rösträtt. Över världen finns de som offrar sina liv i kampen för demokrati. Så ta inte alltför lätt på din rättighet! De finns alltså de som är villiga att dö för DIN rättighet.

Jag är inte insatt och inte upplyst alls om detta val. Men jag ska ägna lite mer tid åt att sätta mig in i frågorna och bilda mig en uppfattning. Om du inte vet vad du ska rösta på för parti eller vilken person du ska kryssa för på din valsedel så finns ett litet enkelt test här som kanske kan ge dig vägledning. Själv blev jag visst Folkpartist! ;) Där se man!

Om du beslutar dig för att inte rösta i detta val så hoppas jag att du är en sådan person som inte sedan kommer och gnäller över hur saker och ting verkligen är i samhället. För om du överhuvudtaget bryr dig om vilken värld vi lever i så tar du ditt ansvar och utnyttjar din rättighet och röstar!


/Moralkakemalin

7 kommentarer:

Olivia sa...

Skitbra skrivet Malin!!! Hoppas folk läser och inser att de MÅSTE rösta!
Jag önskar själv att jag fick gå och rösta på söndag...
Tänk att du är folkpartist! Jag som trodde att du var moderat hihi... =)
KRAM

Olivia sa...

Jag blev så glad över ditt inlägg att jag länkade till dig, hoppas det är okej!
kram

Malin sa...

Moderat??? Nej verkligen inte, men jag vet inte om jag är folkpartist heller? Tänker faktiskt inte avslöja vad jag röstar på så du får fortsätta gissa :)

MiaMaria sa...

Blev visst också folkpartist, kanske blir man det om man svarar "rätt" ;)
Har redan röstat på biblioteket i veckan så att vi inte ska missa det :)

Anonym sa...

haha tja för mig vart det miljöpartiet och jag kan villigt erkänna att jag aldrig röstat på dom förut...men vem vet.... hon tråkiga tanten kanske är bra????
kram syster

Malin sa...

Mia hjärtat - "tråkiga tanten"??? Menar du maria Wetterstrand så vet jag inte om jag håller med. Hon är varken tant eller tråkig. Men du kanske menar hon som var språkrör för 10 år sedan när du var lite mer insatt i politiken??? Synd bara att du inte röstade....

Monica sa...

Ha en underbar sommar! Kram.