måndag 18 juni 2007

Lite språkliga funderingar

Jag vet att jag är en Besserwisser - i alla fall när det gäller språket. Står där och försöker bita mig i tungan när öronen krullas av skam inför detta missbruk av vårt svenska språk. Men så, plopp, så hoppar det ut en liten rättelse. Jag kan bara inte hjälpa det! "Dra alla över en kant" verkar vara något popluärt missförstånd som många använder sig av. Min älskade kusin brukar blanda ihop orden ponera och opponera, vilket i mina öron skär likt knivar och ger det hon säger en rätt komisk innebörd. -Opponera att jag skulle få det där jobbet! Ööööh??? Men jag har börjat fatta nu.

Lyssnade på radion imorse och inom loppet av två minuter hörde jag klara missbruk av begreppet ju - desto. "Desto mer man tjänar, desto snålare blir man" "Desto mer du köper, ju mer tjänar du" Men jösses Amalia - kan inte ens en reklambyrå använda ett såpass elementärt uttryck på rätt sätt. Eller kanske reklamen var hemsnickrad? Ju mer man handlar, desto mer tjänar man. Ju mer man tjänar, desto snålare blir man. Uttalar mig inte om åsikterna eller slogan hör utan endast om uttrycket som sådant.

Ordet ända är också något som många har svårt att skilja från enda och ände. "Den ända...." ser jag ofta skrivet, även i tidningar. Det känns märligt att folk inte själva förstår att rumpor inte har med saken att göra...

Något som jag däremot oftast bara skrattar åt är särskrivningar. Tydligen är det mest män som ägnar sig åt sådant, fast jag vet att syster yster gör det rätt så ofta. Men hon har dyslexi, så det är helt förlåtligt tycker jag. Här är några roliga exempel på särskrivning snott från http://www.skrivihop.nu/.
Ja, jag - vet att jag inte heller är perfekt. Även solen har sina fläckar, som man säger. Men lite roligt är det ibland med en del tal- och skrivfel.

7 kommentarer:

Pia sa...

Hahahahahahhaha. Det är så roligt att läsa dina funderingar kring språket, jag ligger nog illa till hos dig när det gäller att säga fel saker eller ord... men jag är å andra sidan ganska duktig på att använda rätt ord när jag skriver istället. Tur är väl det?! Eller?

Peterlina sa...

Det är ju skönt att det inte bara är jag som får gåshud av fel språkbruk. Tyvärr verkar vi vara en minoritet. Jag tror tyvärr att folk inte ens bryr sig om att de skriver/säger fel... faktiskt.

Anonym sa...

Min fd chef (med mycket kundkontakt), använder orden,
Antingen och antagligen helt fel.
Det blir helt olika betydelser som ibland var rätt roliga.

Anonym sa...

Och jag kan tydligen inte skriva, blandar nutid och dåtid huller om buller.

Carina sa...

:)
Vad roligt!
Själv har jag nog varit en särsrivare då och då, men ser det ofta när jag läser igenom- det kan bli ganska roliga saker av det, som vi ser hos dig.

Kramis Carina

clara sa...

åh sånt får jag också spader av! Mitt personliga hatobjekt är när folk inte kan skilja på "tack vare" och "på grund av" brrrr... "tack vare att jag förlorade jobbet blev vi tvugna att flytta till en skokartong" Jaha grattis eller vadå?

Malin sa...

ha ha garvar åt era kommentarer. Clara - jag håller bara med!